Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Linkedin

Разом з сувеніром зі Львова ми даруємо рідним частинку унікальної атмосфери міста, галицьких традицій і легенд. Що привезти зі Львова в подарунок рідним і друзям. Чим славиться місто Лева. Сучасний Львів повертається до витоків, відновлює давні традиції, разом з тим вражає новими винаходами і креативом.

Древній Львів завжди був відомим торговим багатонаціональним містом. Тут перетиналися шляхи товарів і культур Сходу і Заходу. Сюди приїжджали і залишалися жити люди з різних країн. Підприємницький талант у львів’ян розвивався протягом століть. У Львові вміють так майстерно і творчо подати інформацію, товар в магазинах або блюдо в ресторані, що процес покупки перетворюється в суцільне задоволення і пізнання історій, легенд міста.

***Ми любимо дарувати подарунки і привезли сувенір вам – нашим читачам. Запрошуємо вас взяти участь у конкурсі “Подарунок зі Львова” на нашому блозі. Умови конкурсу читайте тут:

= Конкурс! Приз – “Романтичний подарунок зі Львову!”

Розповімо про ТОП – 18 сувенірів, подарунків і “цяцянок” зі Львова.

Львівські леґумины (солодощі) та смаколики

Шоколад або Львівська Чоколяда

Загальновідомий традиційний солодкий сувенір зі Львова. Шоколад з’явився у місті Лева понад 200 років тому. У 1803 році за часів Австрії швейцарець італійського походження Домінік Андреоллі придбав будинок у Львові на площі Ринок, 29. Тут він відкрив першу в місті кондитерську. В ній виготовлявся і шоколад продавався. Кондитерська швидко стала популярною, новий солодкий продукт дуже сподобався містянам. Так почалася солодка “чоколядовая” історія Львова.

Вузенька вуличка від кондитерської до вулиці Театральної, в якій були колись торгові ряди, тепер називається на честь цього кондитера – Пасаж Андреоллі. (Зараз в ньому затишна кав’ярня «На бамбетлі »).

У XIX – XX століттях “львівська чоколяда” славилася по всій Європі. Смаколики зі Львова поставлялися в різні країни. Майже в кожному будинку на сучасних проспектах Шевченка та Свободи були відкриті кондитерські. Аромат кави і солодощів спокушав перехожих. Одними з найбільших в Європі стали львівські мануфактури какао, цукру і чоколяди – “Бранка” (1882 р.) і “Газет” (1910). Саме вони стали основою для створення у 1950-х рр. Кондитерської фабрики “Світоч”.

Сьогодні Львів можна назвати шоколадною столицею України. Щорічно тут проходить грандіозний Національне Свято Шоколаду. У центрі міста багато магазинів з солодощами: Фірмовий магазин “Світоч”, “Чоколяда”, “Львівські бомбоны “. Відомий бренд в Україні та Європі – “Львівська майстерня шоколаду”. Ми зайшли в магазин на вулиці Сербській 3. Неймовірні аромати, вишукані шоколадні смаколики, оригінальні вироби з шоколаду ручної роботи! Тут завжди багато туристів. Майстерня пропонує майстер-класи з приготування солодких шедеврів. Кожен гість зможе відчути себе шоколатьє))

На вул. Вірменської, 25 ми натрапили на Львівську кузню шоколаду. Ми ще такого креативу не бачили)))

Ковані вироби з справжнього чорного шоколаду. Як вам – солодкі гайки, болти, петлі, молотки, замки, праски, навіть кавоварки. Вперше нам привезла такі смачні і оригінальні “ковані” “чоколядовые” сувеніри зі Львова дочка. Є тут і шоколадні плитки з різними незвичайними поєднаннями смаків: сіль, перець, трави. Нам особливо сподобалася плитка шоколаду з червоним перцем.


Марципани

Насолоджуємося прогулянкою під дощем і атмосферної вулиці Вірменської. Дивимося, поруч з Кузнею Шоколаду (на Вірменській, 25), у вітрині одного з магазинів – справжня казка … марципанова))) Вперше в Україні, у Львові відкрилася Майстерня Марципанів. Марципан – солодкість з цукру і перетертого мигдалю, що дуже корисно і ситно. У XIX столітті вітрини найдорожчих кондитерських Львова прикрашали великі марципанові фігури. Перший раз ми познайомилися з цією неймовірно популярною в Європі солодкістю в Музеї марципана в угорському місті Сентендре. Читайте про це тут:

=== Поїздка у місто майстрів Сентендре і Сканзен – колоритний етнографічний музей Угорщини.

Тепер смачні марципани можна придбати у Львові і привезти своїм рідним в подарунок. У Майстерні їх виготовляють вручну, за власним рецептом. Також проводяться цікаві майстер-класи.

У цій львівської майстерні вже зроблені унікальні вироби з марципану, які заслуговують на звання перших музейних експонатів. На стіні – марципанова карта України. А головне місце займає солодка скульптура короля Данила Галицького. Вона була виготовлена майстринями з нагоди виставки “Марципанові історії”, що проходила в Майстерні з червня по серпень 2016 року. Виставка була унікальна тим, що об’єднала в одному просторі кондитерів, лялькарів і письменників. Для кожної ляльки створили свою казкову історію.

Пряники

Ароматні львівські пряники можна купити в ятках на святковому ярмарку. Але є у Львові на вул. Краківської 14 дуже милий магазин “Майстерня пряників Юрашки”. Назва традиційних львівських медових пряників виникло 200 років тому. На великих ярмарках на площі Святого Юра, що біля Собору Святого Юра, завжди продавалися кавові, мигдальні, карамельні, ванільні пряники-медяники. В честь площі Собору і їх називали “юрашки”. Це чудові гостинці для всієї родини.

Відома “Майстерня пряників Юрашки” ще і новим національним українським кулінарним рекордом “Найбільша інсталяція будинку з пряників”. На День міста у 2016 р. на площі Ринок кондитери майстерні звели казковий Пряниковий будинок шириною 4 м і довжиною 2,5 м. 500 кг тіста пішло на виготовлення 2294 пряників-цеглинок.

Заходиш в Майстерню пряників, і настрій піднімається від смачної краси, аромату солодощів і кави. Цікаво спостерігати, як кондитери готують і прикрашають пряники.

У цьому ж залі на майстер класі дитина в забавному кухарському чепчику старанно малює візерунки на пряник.

В магазині величезний вибір пряників. Як кажуть у Львові, всім до смаку, до кольору”.

У затишному кафе приємно випити кави або карпатського чаю з Юрашками.

Карамель

Завжди зі Львова привозимо додому смачну карамель. Купуємо в “Майстерні Карамелі”. В центрі на вул. Сербської 13 або на вул. Краківської 18 (поруч з Вірменським Собором). Тут карамель виготовляється вручну з натуральних інгредієнтів. Повз такої казкової яскравою вітрини Майстерні Карамелі пройти неможливо.

З захопленням спостерігаємо як кондитери надають форму ароматною різнобарвною карамелі. Чудові вийшли троянди! До речі, тут також проводять майстер-класи.

Дитяча мрія – повний стіл карамельних солодощів))


Львівські андрути

Смачний вафельний торт, який здавна готують львівські господині, подають в ресторанах і кондитерських міста з кінця XVIII століття. Начинки до торту найрізноманітніші: горіхова, шоколадна, лимонна, кавова. На щорічному гастрономічному фестивалі “Львів на тарілці” проходить окремий конкурс на кращі андрути.

Спробувати ці вишукані львівські леґумины можна в ресторані-пивоварні Кумпель або кондитерської “Цукерня” (тут вафельний торт називається “Пишингер”). Купити традиційні галицькі андрути як оригінальний гостинець зі Львова можна в магазині “Під Кумпелем” на вул. Чорновола 2Б. В інших магазинах Старого міста ми ці наїдки не знайшли.

Львівські “нарізанці”

Львівське блюдо з італійським акцентом. Чого тільки не придумають у Львові)) Наризанцы – це галицька паста за авторським рецептом кухарів ресторану “Пошти на Друкарській” (вул. Друкарская, 3). Готують цю страву з твердих сортів пшениці, подають з овочами, лососем, грибами або м’ясом. Є навіть незвичайна солодка паста з шоколадом та морозивом. Оригінальну галицьку пасту можна тут купити смачний сувенір зі Львова і приготувати вдома. Гостям закладу пропонують взяти участь у майстер-класах з приготування наризанцев.

Львівська кава

Для мене львівська кава – це щось більше, ніж звичайний напій. Аромат львівської кави особливий, з присмаком чарівної енергетики Старого міста. Його відчуваєш в затишних кафе, коли прогулюєшся красивим старовинним містом, коли відкриваються двері львівського трамвая і в салон уривається аромат кави і свіжої випічки. Неймовірно теплі почуття! Цю особливу львівську атмосферу приємно згадувати вдома за чашкою львівської кави і радісно дарувати разом з упаковкою кави рідним і друзям. На пачці Кава зі Львова написано: “Розкриваючи упаковку “Кава зі Львова”, потрібно негайно вдихнути на повні груди п’янкого аромату Львова, закривши при цьому очі для кращого сприйняття. Найкраще це робити сидячи, щоб не втратити свідомість від задоволення. “)))

Зрозуміло, що кава у Львові не вирощують. (Але кожен може “дістати” його глибоко під землею в “Копальні кави”))) Хоча вперше в Україні кави і кафейни з’явилися в Кам’янці-Подільському у часи османського панування ще в 1676 р., але саме Львів впевнено можна назвати головним кавовим містом країни.