Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Linkedin

Одеська кухня – це унікальна пам’ятка міста. Гастрономічні враження – важлива частина подорожі в Одесу. Вони допомагають краще відчути атмосферу і колорит міста. Що скуштувати. Які страви місцевої кухні “самі одеські”. Де смачно поїсти в Одесі на різний бюджет. Перед поїздкою до Одеси ми попросили рекомендації місцевих друзів і знайомих, подивилися відгуки в інтернет і вибрали для відвідування кілька закладів. Всі вони прекрасно вписувалися в наші маршрути прогулянок по місту. Поділимося з вами своїми враженнями, відгуками про ресторанах і кафе з одеською кухнею.

Про те, що подивитися, де зупинитися в місті ми писали в цій статті:

= Одеса. Путівник: готелі, маршрути прогулянок, пам’ятки, пляжі, фото, відгуки.

Одеська кухня – унікальне поєднання українських, єврейських, болгарських, грецьких, вірменських, молдавських, грузинських кулінарних традицій. З XVIII століття в портовому місті уживалися представники різних народів. Рецептами і смаками ділилися один з одним в одеських двориках, разом за розмовами готували в тісних комунальних квартирах. Доповнювали всю цю “кухню” морський вилов та продукти з інших країн, які завозилися в порт. Так з’явилися самобутні автентичні одеські страви.

“Жують тут все і завжди – насіння, креветки, копчену рибу, раків, виноград. Кращі в країні роти не закриваються ні на секунду: хрумкают, лузають, клацають, сопуть, слухають ротом. Роти прекрасні – суміш української, російської, грецької та єврейської породи,” – коли хочеться розповісти про місцеві блюда, відразу згадуєш слова Михайла Жванецького.

Що спробувати в Одесі

Самі одеські страви готують з овочів, риби і м’яса. Така смакота – намазати на чорний хліб ікру з синеньких (заморську баклажанну), хумус або цимес з бобових, форшмак, паштети. Популярні салати з перцю, з бринзи і помідорів сорту “Бичаче серце”, оселедець під шубою, вінегрет. З м’яса готують голубці з мізинчик, одеський борщ, курячий супчик, тюфтельки і котлетки, качка фарширована, курча тютюну, кролик тушкований з локшиною.

Окрема “пісня” – це риба і морепродукти. В Одесі люблять і знають як їх готувати.”Ца ца” – так називають маленьку смажену тюльку або хамсу. В пошані тут оселедчик, малосольна тюлечка і биточки з неї, смажені бичко (через “і”), камбала, барабулька, кефаль,ставридка, рибні котлетки, риба фарширована, вуха, чорноморські рапани, мідії та плов з них, раки і “рачки”(вони ж креветки).

На десерт – вареники з вишнями, налисники, вертута, пироги з яблуками і маком, торт Наполеон, торт Фонтан. Що тут говорити, це треба їсти!

Де смачно поїсти в Одесі

Наша карта “Смачна Одеса” з ресторанами і кафе, в яких ми встигли побувати за 2,5 дня. Всі заклади знаходяться на маршрутах прогулянок по Одесі.

Ресторан “Sophie Cafe”.

Найяскравіші гастрономічні враження в Одесі – це вечеря в ресторані “Софі Кафе”. Тут ми відсвяткували День народження Жені. Для цього романтичного вечора ретельно вибирали ресторан, переглянули багато відгуків в інтернеті. У “Софі Кафе” чудове обслуговування, затишний інтер’єр, дуже душевна спокійна атмосфера. Ми відчули себе бажаними гостями.

Іменинник захоплюється кулінарією. Ресторан пропонує Кулінарні уроки для дорослих. Майстер-клас від Шеф-кухаря ресторану “Sophie Cafe” Вадима Чевганюка став справжнім сюрпризом для Жені. Дізналися про секрети приготування вишуканих страв.



В авторське меню від Шеф-кухаря ресторану “Софі-Кафе” Вадима Чевганюка страви одеської, французької, італійської кухонь, приготовані з натуральних органічних продуктів. Для святкового вечері ми замовили сет-меню на двох. Сказати, що було смачно – нічого не сказати. Це було неймовірно, приголомшливо смачно і дуже красиво! Кожна страва – кулінарний шедевр: вишуканий “Цезар”, “Качина ніжка-конфі, солодкі яблука і фуа-гра пате”, “Філе сібаса з пюре з зеленого горошку і апельсиновим соусом”, на десерт ніжний “Бланманже”, тістечко “Шу”. Звучить, як музика)).

Приємним сюрпризом після вечері став солодкий презент від ресторану “Sophie Cafe”. Із задоволенням повернемося сюди, коли будемо в Одесі.

Адреса “Sophie Cafe”: пер. Некрасова 7. Перший поверх готелю Frederic Koklen Boutique Hotel. Меню і бронювання столика – на сторінці кафе. Ресторан відкритий щодня з 7-30 до 22-00. Середній чек 400-500 грн. До оплати приймаються кредитні карти. З п’ятниці по неділю з 19-00 звучить жива музика.

Кафе MAMAN

Ця “залізна леді” c ополоники зустрічає перехожих в центрі Старої Одеси, на вулиці Ланжеронівській. Біля неї постійно фотографуються туристи. Вона запрошує в ресторан MAMAN. “Кафе з справжньою їжею” – написано на вивісці. У сімейному ресторані MAMAN пропонують традиційну домашню одеську кухню, як у мами і бабусі, а також європейські страви.

Стильний інтер’єр, оригінальна подача страви, хороше обслуговування: офіціант нас чемно зустрів, верхній одяг повісив на плечі, допоміг розмістити сумку. Приємним сюрпризом став комплімент від шеф-кухаря – смачний освіжаючий гаспачо.

Ми замовили на обід малосольну тюлечку з картоплею і биточки з тюлечкі з картоплею і соусом тартар. Чесно кажучи, до тюльці байдужі і не їли її вже … надцять років. Здивувалися, що цю рибу подають у багатьох одеських ресторанах. Але те, що ми спробували в MAMAN було саме “тюлечкой” – ніжною, смачною, апетитно пахне морем. У нас така точно не продається))). Дружині сподобалися биточки з тюлечкі.

Адреса кафе MAMAN: вул. Ланжеронівська 18. Замовити столик і подивитися меню можна на цій сторінці. Відкритий з 11-00 до 00-00. Середній чек: 100-300 грн. До оплати приймаються картки.

Гамбринус

Гамбринус – старовинна назва пивний у портових містах світу. Такі заклади були дуже популярні у матросів. Є легенда, що в бельгійському місті Брюгге жив пивний король Гамбривиус. Він придумав особливий спосіб варіння хмільного напою. У Чехії, Австрії, Данії є марки пива під назвою Гамбрінус. В Одесі перший пивний дім “Гамбрінус” відкрився у 1868 році на Грецькій (колишньої Олександрівської) площі. Тут завжди грала жива музика. Скрипаля Сашка-музиканта знала і любила вся Одеса.

Знаменитий одеський пивний ресторан “Гамбрінус” працює в підвальчику на Дерибасівській з 1920 року. Друзі порадили зайти сюди ввечері, коли грає жива музика. Нам насилу вдалося знайти вільний столик. Інтер’єр пабу колоритний, з морською тематикою.

Щовечора з 19-00 до 21-45 тут грає жива музика. В будні – це група”Гамбрінус”, у вихідні – “Контрабанда”. Одеські пісні, музика, колорит, гумор створюють особливий настрій: “У самого синього моря”, “Хава нагіла”, “Морячка Соня”… За цим варто зайти в Гамбрінус.

Цікаво було почитати меню. Назви страв “по-одеськи” звучать оригінально: “Моня, шухер!”, “Чисто романтика”, “Рідний привоз”, “Пляжна Фіфа”.

Ми замовили пива форшмак і рибку-фрі “Цяця”. Традиційні прості одеські страви. Чесно сказати, форшмак на сніданку в ресторані нашого готелю був набагато смачніше. З обслуговуванням у Гамбринусе туговато. Розуміємо, що був повний зал. Але, наприклад, в битком набитих пивних Праги, Кракова, Вроцлава офіціанти справлялися на 100%, були швидкі, ввічливі та уважні. Замовлення в Гамбринусе нам принесли відносно швидко, а от далі “виловити” офіціанта було важко, щоб ще замовити щось і навіть оплатити рахунок.

Пивний ресторан Гамбрінус варто відвідати як легендарну одеську пам’ятка. Краще ввечері на келих пива з тюлечкой. Коли звучить одеська музика, тут весело, шумно, атмосферно.

Адреса пабу Габмринус: вул. Дерибасівська 31. Забронювати столик і подивитися меню можна на сайті. Відкритий з 10-00. Середній рахунок 100-300 грн. До оплати приймаються картки.

Компот

Кафе “Компот” на Дерибасівській розмістився в колишній будівлі овочевого гастроному. Це один з представників цілої мережі закладів відомого ресторатора Савелія Лібкіна і компанії “Реста”. “Компот” в Одесі та Києві, “Стейкхаус” на Дерибасівській, “Дача” на Французькому бульварі, “Тавернетта” на Катерининській отримують відмінні відгуки гостей.

Ми зайшли в “Компот” з друзями ввечері. В меню – страви традиційної домашньої одеської та європейської кухні. Вінтажний інтер’єр нагадує одеську комунальну квартиру. На стінах багато старовинних фото. Дуже затишно і душевно. Чудовий вид з вікна на Дерибасівську. Прекрасне обслуговування.

Вибір десертів і випічки приголомшливий. Цікаво було спробувати знаменитий одеський торт “Фонтан”і місцевий “Наполеон”. Вишукано і смачно!

Адреса ресторану Компот: вул. Дерибасівська 20 . Замовити столик і подивитися меню можна на сайті.Відкритий щодня з 8-00 до 23-00. Середній чек 150-300 грн.

Кав’ярня “Жето”

Багато відмінних відгуків про цю одеської кондитерської ми знайшли в інтернеті. Включили “Жето” маршрут прогулянки по місту. Дуже атмосферний заклад. Знайти його просто. На розі пер. Маяковського та вул. Гаванній прямо на тротуарі під навісом стоїть рояль, поруч столики-стільчики, шафи-буфети, шторки під старовину. “Gâteaux”в перекладі з французького “тістечко”.

У невеличкій кав’ярні оригінальний вінтажний інтер’єр. Шторки з рюшами, старовинні годинники, газети, книги, фотографії, фарфорові статуетки, грамофони, телефони, друкарські машинки, іграшки, світильники, зручні диванчики. В столиках є тумбочки, там можна залишати записки з побажаннями та подяками для персоналу. Офіціанти одягнені у форму в стилі XIX століття. Обслуговування чудове.

У меню десерти, кава, коктейлі. Замовили фірмовий кави, кавовий коктейль і фірмовий маковий торт. Десерт дивно ніжний, дуже смачна випічка по-домашньому. Рай для ласунів)).

Адреса кав’ярні “Жето”: пер. Маяковського 1. Відкрито з 9-00 до 23-00. Актуальна інформація на цій сторінці. Середній чек 100-200 грн.

Міський Ринок Їжі

У липні 2017 року в старовинній будівлі колишнього фінансової установи відкрився заклад з оригінальною концепцією. Це проект “Міський Ринок Їжі”. Нам цікаво було сюди заглянути. В одному залі, на двох поверхах працюють 13 кафе і 6 барів. Нагадує галасливий одеський базар. Тільки замість ринкових лотків – бари та ресторани.

Тут їжа і випивка на будь-який смак: італійська, грецька, єврейська, французька, азіатська, американська, веганські, одеська кухні. Місце для романтичної вечері і довгих посиденьок за бесідою, але швидко “зайти перекусити” і взяти їжу з собою – цікавий варіант. Меблі проста і незручна: дерев’яні і пластикові стільці, столи, лавки. Їжа подається в основному в одноразових тарілках. Багато людей, гамірно. Бувають черги. Але як нову одеську гастрономічну пам’ятка “Міський Ринок Їжі” варто відвідати.

М’ясо, рибу, морепродукти тут же при тобі можуть приготувати.

Всюди в Одесі як вуличної їжі продається фалафель – популярний середземноморське блюдо. Це смажені кульки з нуту, які подаються з овочами і пітою (схожою на лаваш). Ми спробували фалафель на Міському ринку їжі. Смачно і незвично.

Адреса Міської ринку їжі: вул. Рішельєвська 9а. Відкритий з 11-00 до 23-00 з пн по пт, з 11-00 до 1-00 з пт з вскр. Середній чек – 100-200 грн. Актуальна інформація – на сайті.

Ресторан Veranda”

Ресторан у мальовничому місці біля моря на пляжі “Ланжерон”. В меню страви європейської та одеської кухні, фірмові страви з морепродуктів і риби, страви на мангалі і тандирі. Тут приємне обслуговування, красивий інтер’єр. Про кухні нічого сказати не можемо, ми замовляли гарячий чай з обліпихою і травами. А ось вид з тераси – приголомшливий. Дуже романтично за чаєм або їжею насолоджуватися шумом хвиль, польотом чайок, які пропливають на горизонті кораблями.

Адреса ресторану “Veranda”: пляж Ланжерон 65. Подивитися меню і забронювати столик можна на сайті. Відкритий щодня з 8-00 до 23-00. Середній чек – 300 -400 грн.

Буфет-їдальня “Гараж”

Мережу швидкого харчування “Буфет-їдальня” популярна в Одесі: “Уточ-кіно” на Дерибасівській, “Чорнослив” на Катерининській, влітку відкриті “Абрикос” на пляжі Лузанівка і “СанМарино” на пляжі Аркадія. Це кафе із самообслуговуванням і “шведським столом”. На лінії роздачі – великий вибір страв європейської та одеської кухні, апетитні десерти. Сюди приходять швидко і недорого поїсти.

Нещодавно на Троїцькій відкрилося кафе “Гараж”. Тут оригінальний інтер’єр, створений з усього, що є в гаражі: мотоцикли, гайки, мотори, автомобільні номери, бочки, сидіння від байків, на вході – частина авто.

Тут повне самооблуживание – береш піднос і вибираєш що душа забажає. Їжа в “Гаражі” смачна. Голодними в такі заклади заходити треба обережно)). Стільки всього хочеться відразу спробувати. На багатьох стравах написана ціна за 100 р. Мінус для клієнта в тому, що на око ці грами ніяк не визначиш, особливо голодним))). Тому чек на виході може бути більше, ніж плануєш. В результаті ми поїли в буфеті-їдальні на суму більше, ніж у ресторані MAMAN з повним сервісом. Але швидше)). Все-таки мережа швидкого харчування)).

Адреса кафе “Гараж”: вул. Троїцька 50. Відкрито з 9-00 до 22-00. Ввечері часто бувають”щасливі години” з великими знижками. Подивитися меню можна на сайті. Середній чек – 50-100 грн. Можна сплатити карткою.

Жарю-парю

Мережа кафе швидкого харчування “Жарю-парю” годує одеситів вже більше 10 років. У неї входить кілька одеських міських кафе: на площі Старосенная, на Олександрівському проспекті, вул. Успенської, вул. Льва Толстого, вул. Пантелеймонівській, та вул. Пастера.

Тут також діє система самообслуговування, “шведський стіл” і страви з ціною за 100 р. В меню страви європейської та одеської кухні, випічка, десерти. Наші діти-студенти, коли відпочивали на морі, пару раз заходили в “Жарю-парю” на Успенської. Це кафе порекомендувала їм господиня квартири , яку вони знімали. Все сподобалося – смачно і недорого. Гарне місце для швидкого і бюджетного обіду/вечері.

Адреса кафе “Жарю-парю”: вул. Успенська 28/30. Відкрито щодня з 9-00 до 20-00. Часто проходять акції. Подивитися адреси всіх кафе можна на цій сторінці. Середній чек – 50 грн.

Waffle&Ice-Roll

Ще одна рекомендація від наших дітей. На фуд-корті парку ім. Шевченко, недалеко від атракціонів і Зворушливого зоопарку, вони ласували смачними гонконгськими вафлями з фруктами, ягодами, маршмеллоу і морозивом. Спеціально приходили, щоб побалувати себе солоденьким. І обслуговування тут приємне, доброзичливе.

Адреса: фуд-корт парку ім. Шевченка. Алея праворуч від головного входу в Лунапарк. Відкритий літній сезон. Середній чек – 50 грн.

«Одеська кухня любить постояти, її не варто знімати з плити і швидко ковтати. Треба їй дати постояти на плиті чи в холодильнику. Одеський базар пахне. Одеський кріп пахне. Одеський часник склеює пальці. Одеська ставридка відокремлюється від хребетика і тане в роті. Ікра з синеньких загострює і ароматизує будь свиняче отбивное. Одеський червоний борщ з квасолею. Зелений з яйцем… З однієї курки – шийка, фаршировані ніжки, бульйон і локшина. Вино в Одесі називається «тато робив» – висмоктується через трубочку з 12-літрової скляній сулії. Коротше. Приїжджайте до Одеси голодними, отримаєте задоволення, поки є, що є». (Михайло Жванецький)

Це всі ресторани і кафе, в яких ми встигли побувати за 2,5 дня. Знаємо, що в Одесі є ще багато “смачних місць”, де можна спробувати традиційну одеську кухню.

Напишіть, будь ласка, в коментарях під статтею: Які закладу в Одесі сподобалися Вам? Які страви одеської кухні найулюбленіші? Спасибі))

До речі, готель і квартиру в Одесі ми бронювали заздалегідь через інтернет. Спеціальні пропозиції готелів та акції зі знижками на житло дивіться тут:

Booking.com

Бажаємо яскравих подорожей!