Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Linkedin

У Будапешті великий вибір закладів з смачною і недорогою їжею. Де поїсти у Будапешті туристу. У цій статті ми не будемо писати про фаст-фудах, піцерії, суші-барах, китайської та вуличної їжі. Розповімо, в яких ресторанах або кафе краще спробувати національну угорську кухню. Добірку 10 недорогих закладів ми підготували з нашого досвіду і завдяки порадам наших рідних, які проживають в Будапешті. А це означає, що ці ресторани стабільні за смаком і якістю страв.

Для вашої зручності ми робимо добірку ресторанів і кафе Будапешта за їх локації – розміщення на стороні Буда або Пешт, і близькості до пам’яток. Так ви зможете поєднати прогулянку Будапештом з впечалениями від смачних угорських страв. Можна просто додати адресу обраного закладу в маршрут знайомства з містом. Наприклад, в один із 7 маршрутів нашого Авторського путівника по Будапешту для дітей і дорослих:

Читайте тут: Куди піти в Будапешті з дітьми. Путівник по Будапешту для дітей. 7 найцікавіших маршрутів: розваги, пам’ятки, музеї.

Найдорожчі ресторани і кафе розташовані біля відомих туристичних визначних пам’яток: Королівського Палацу, Рибацького Бастіону, проспекту Андраші, вулиці Ваци і набережної. Варто трохи відійти від них, повернути в сусідні вулички, і можна знайти хороші недорогі заклади. Багато ресторанів на вулиці вивішують меню з цінами, тому можна зорієнтуватися вже на вході. Але навіть на туристичних вулицях Будапешта можна дешево пообідати. Багато закладу в години обіду, приблизно з 12-00 до 15-00, пропонують комплексне денне меню “Napi Menu” (або “etkezdek”, що означає “дешевий обід”), яке складається з 3-х (іноді з 2-х страв): суп, основну страву, десерт. Ціна такого комплексного обіду – від 3 євро.

У назвах багатьох закладів можна побачити слово “Бістро” – це недорогі кафе. “Чарда” – ресторани з національною кухнею угорської, інтер’єром в етно-стилі і живий фольклорною музикою, аналог нашої “колиби”. Саме в цих традиційних ресторанах виник відомий танець “чардаш”.

Про чарді з кінним шоу ми писали тут: Куди поїхати з Будапешта на один день. Місто Жамбек, село Tök. Кінне шоу, музей старовинних ламп, стародавні руїни церкви XIII століття.

Національна угорська кухня багата м’ясними стравами, стравами з перцем – паприкою. Страви, щедро приправлена спеціями, може бути гострою. Варто спробувати гуляш, або гуяш (gulyás) – густий суп рибний суп – халасле (halászlé), бограч – суп, зварений у казані на вогнищі; паприкаш (paprikás) -м’ясо або риба, тушковані в сметані; перкельт (pörkölt) – тушковане м’ясо, а також качину ніжку, свиняче коліно. Популярні гарніри: лечо (lecsó) – готується з солодкого перцю, помідорів, цибулі; тархоня (tarhonya) – макаронні вироби, Турошчуса (turoscsusza) – макарони зі сметаною, сиром і беконом. У назвах різних страв з картоплі пишеться слово крумплі (krumpli).

З солодощів неодмінно насолоджуйтеся тортом Добош, тортом Естерхазі, шомлойской галушкою, млинцями палачинта (palacsinta), Макошем – маковим пирогом, ретешем (або штруделем). Улюблена випічка угорців часто продається на вулицях і в кафе – це кюртошкалач (kürtőskalács) – порожня трубочка з тіста, погача (pogácsa) – смачні булочки з листкового тіста.